Cognitieve Fitness

Inleiding: Beweeg je slimmer

De Training

Opbouw van de 15 lessen

Demonstatie video (van Body Brain Dynamics)

Beweeg je slimmer

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de hersenen. En uit dat onderzoek blijkt dat beweging (bijvoorbeeld in de vorm van sport) heel goed is voor de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat er stofjes in je lichaam worden aangemaakt die nodig zijn om nieuwe hersencellen aan te maken en bestaande hersencellen te beschermen. Daarnaast zorgt sporten voor een verhoogde hartslag, waardoor er meer zuurstof in de hersenen komt. Hierdoor krijgen je hersenen voldoende voeding om goed te kunnen concentreren en nadenken.

Als je ouder wordt gaan je hersenen soms minder goed werken, maar door onze lichamelijke conditie op peil te houden, kunnen we dat dus enigszins tegengaan. Het is bewezen dat regelmatig bewegen het risico vermindert op achteruitgang van sommige hersenfuncties , waaronder geheugen- en concentratieproblemen. Ook blijkt bewegen de cognitieve (de manier waarop mensen dingen kunnen herinneren, problemen kunnen oplossen, kunnen leren en hoe ze beslissingen kunnen nemen) achteruitgang, als deze al is ingezet, te vertragen. Voor mensen met een hersenaandoening geldt vaak dat hun lichaam minder goed functioneert. Toch geldt juist voor hen dat lichamelijke beweging voor beter functioneren van de hersenfuncties zorgt. Daarnaast leidt bewegen tot een betere conditie, verbetering van de coördinatie, reactievermogen en soepelheid van spieren en gewrichten en het zorgt voor dat het gewicht op peil wordt gehouden. Kortom, beweging is goed voor lichaam en geest: om gezond te blijven of om gezonder te worden.

Om de grootste effecten te bereiken moet een bewegingsprogramma wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Cognitieve Fitness is een unieke trainingsmethode, in eerste instantie ontwikkeld als onderdeel van een behandelmethode van neuropsychologen, dat speciaal is afgestemd op het verbeteren van cognitieve vaardigheden (het geheugen en de concentratie- en motorische vaardigheden (de coördinatie en reactievermogen). Het is een middel om met behulp van leuke en uitdagende oefeningen, bewuste ademhaling en geestelijke concentratie meer evenwicht te brengen tussen lichaam en geest.

Cognitieve Fitness is een unieke training waarbij fitness-oefeningen worden gecombineerd met elementen die de hersenen bewust activeren. Cognitieve Fitness is effectief voor ouderen, mensen met cognitieve problemen en natuurlijk ieder ander die zijn/haar hersenen gezond wil houden.

De Training

De training is op een uitgebalanceerde wijze opgebouwd uit 3 belangrijke elementen, die ieder op zich van invloed zijn op het verbeteren van de cognitie.

De 3 elementen zijn:

 ▪ Inspanning

▪ Uitdaging

 ▪ Ontspanning

 Element 1 – Inspanning

Hersenonderzoekers hebben ontdekt dat inspanning, dus stevig bewegen waarbij de hartslag omhoog gaat, ervoor zorgt dat je lichaam belangrijke stofjes voor de hersenen aanmaakt.

Deze stofjes hebben 2 belangrijke functies:

▪ Ze beschermen de hersencellen

▪ Ze zijn nodig om nieuwe hersencellen aan te maken.

Bewegen werkt dus als een soort voeding voor de hersenen. Als we het maar verantwoord doen.

Element 2: Uitdaging

 Als je ouder wordt, worden steeds meer hersencellen afgebroken. Je zou kunnen zeggen dat je minder hersenen overhoudt. Maar daar kun je wat aan doen. Ten eerste door te bewegen (zoals hiervoor is uitgelegd) en ten tweede door je hersenen zoveel mogelijk actief te houden.

Use it or lose itGebruik ze of verlies ze:

Als we ons inspannen zorgen we ervoor dat er nieuwe hersencellen aangemaakt worden. Die nieuwe hersencellen worden dan nog niet gebruikt. Door ze te prikkelen (bijvoorbeeld door nieuwe dingen te leren) worden ze geactiveerd. Als dat niet gebeurt verdwijnen ze waarschijnlijk weer. Het is dus belangrijk dat je telkens iets uitdagends doet voor je hersenen om ze gezond te houden.

 Bij Cognitieve Fitness zeggen we:

▪ De oefeningen moeten de deelnemers uitdagen (een beetje moeilijk mag best)

▪ De oefeningen prikkelen zoveel mogelijk zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven)

▪ De oefeningen gaan over weten, begrijpen en nadenken

▪ De oefeningen stimuleren de linker en de rechterhelft van de hersenen.

Element 3: Ontspanning

Er is tegenwoordig veel stress. Stress is heel slecht voor je hersenen. Als je lang last blijft houden van stress kunnen de hersenen zelfs beschadigen.

Er is al tientallen jaren geleden ontdekt dat ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie helpen tegen stress. Door te mediteren verandert er iets in je hersenen waardoor je beter met stress om kunt gaan. Een goed voorbeeld zijn de boeddhistische monniken. Zij mediteren hun hele leven lang en kunnen heel goed tegen stress. Zo goed zelfs dat hun hersenen er bijna niet meer op reageren.

Stress zorgt ervoor dat je gaat piekeren, waardoor je vaak ook spanning in je lichaam opbouwt. Door ontspanningsoefeningen leer je hoe je deze spanning weg kunt krijgen. Door ontspanning ontstaat rust, zowel in je lichaam als je geest

Opbouw van de 15 lessen

De basismodule Cognitieve Fitness bestaat uit 15 wekelijkse lessen.

De kosten in 2024: 120 Euro voor deze 15 lessen inclusief lesmateriaal. We starten op 30 September.

Tijdens deze anderhalf uur durende sessies worden fitnessoefeningen, ademhalingstechnieken en meditatievormen gecombineerd met cognitieve oefeningen die de hersenen gericht activeren. Daarnaast krijgen de deelnemers materiaal en een werkboek met opdrachten voor thuis mee. De trainingen worden gekenmerkt door een geleidelijke opbouw, zowel in belasting als intensiteit.

Plezier in bewegen staat centraal!!

Meer

Demonstratie video over cognitieve fitness